Steeds weer controleren of de kraan wel goed dicht zit. Op een tafel de dingen heel netjes en precies naast elkaar leggen. In gedachten steeds bepaalde woorden zeggen. Het zijn een aantal voorbeelden van dwanghandelingen en dwanggedachtes: regels of handelingen die je voor je gevoel steeds weer moet uitvoeren en waar je geen controle over hebt.
Wat zijn dwanggedachten?
Als je last hebt van dwangklachten kan je last hebben van dwanggedachtes, dwanghandelingen of van allebei. Bij beide ligt angst ten grondslag. Dwanggedachten zijn steeds terugkerende gedachten, neigingen of beelden die als vervelend en zelfs als opdringerig ervaren worden. Ze gaan vaak over onderwerpen als geweld, ziekte en seks en maken je angstig.
Tips voor stoppen van dwanggedachten
Hoe kan het dat zo moeilijk is om ermee te stoppen? Denk bijvoorbeeld eens heel sterk aan een roze olifant, alsof hij middenin de kamer staat. Daarna mag je er juist een paar minuten helemaal niet aan denken…moeilijk is dat he? Wanneer je er van jezelf wel zoveel mogelijk aan mag denken, komt de gedachte aan de roze olifant minder in je op, omdat je de gedachte toelaat.
Zo werkt dat ook met dwang, als je gedachtes hebt die je uit alle macht probeert niet toe te laten, komen ze des te meer en des te intensiever in je op. Hardnekkig, maar je kan er iets aan doen! We geven je tips om dwanggedachten te stoppen:
- Praat erover ! Erg belangrijk dat het niet allemaal in je eigen hoofd blijft zitten, vaak lijkt het in je eigen beleving veel erger dan dat het in werkelijkheid is. Ook kan je door middel van erover te praten hulp vinden en kan je steun uit je omgeving krijgen.
- Probeer meer te weten te komen over dwang, bijvoorbeeld door te lezen erover of door lotgenotencontact
- Schrijf de gedachten op, ook al is het telkens dezelfde gedachte (zonder dwanghandelingen uit te voeren). Juist als je steeds probeert de gedachten weg te drukken of te negeren, blijft de gedachte aanwezig (denk aan de roze olifant). Als je de gedachten durft toe te laten, zal dit helpen om de angst die met de dwanggedachten gepaard gaat te verminderen
- Doe aan mindfulness/meditatie. Hierdoor kom je even heel bewust terug in het hier-en-nu, dit zorgt er samen met rustig ademhalen voor dat je minder angst voelt en daardoor ook minder last hebt van dwanggedachtes.
- Ga lekker sporten! Lichaamsbeweging heeft een positief resultaat op angststoornissen, ook zorgt het vaak voor een betere gemoedstoestand.
- Aarzel niet om professionele hulp te zoeken!
Heb jij ook last van dwangklachten en heb je behoefte aan professionele hulp? Bij DiSofa bieden we behandeling voor dwangklachten. Neem contact op met DiSofa, en kijk wat wij voor je kunnen betekenen.