Als je “au” roept, weet iedereen wat er met je aan de hand is. Je hebt pijn. Als je je tenen stoot, heeft die pijn een functie. De pijn is een waarschuwing. In dit geval om je voet terug te trekken. De hersenen waarschuwen dat er iets mis is. Dat het lichaam beschadigd is. Dit is acute pijn.
Wat is chronische pijn?
Chronische pijn betekent dat je langdurig pijn hebt. Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben hier last van. Altijd pijn hebben kan je welzijn en kwaliteit van leven aantasten. Het kan ertoe leiden dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Enkele voorbeelden van chronische pijn zijn lage rugpijn, fibromyalgie, artrose of reuma. Chronische pijn kan het gevolg zijn van een medische oorzaak, maar het komt ook voor dat voor de chronische pijnklachten geen duidelijke verklaring is.
Tips om om te gaan met chronische pijn
- Accepteer dat je chronische pijnklachten hebt. Dat betekent niet dat je je neer hoeft te leggen bij de klachten, maar wel dat je leven niet ophoudt omdat je klachten hebt. Wanneer je kunt accepteren dat de pijn er is, zul je merken dat je meer ruimte krijgt om dingen te doen.
- Blijf in beweging. Je hebt misschien de neiging om weinig te bewegen als je pijn hebt. Dit werkt averechts. Bewegen op een aangepast tempo kan ervoor zorgen dat de pijn vermindert en dat je je fitter gaat voelen.
- Vind een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Te veel inspanning kan – net zoals te weinig inspanning – pijnklachten geven. Doseer dus je activiteiten. Dat houdt in dat je gedurende de dag meerdere pauzes inlast. Het liefst nog voordat je lichaam aangeeft dat je te ver bent gegaan.
- Zorg voor genoeg ontspanning. Lees een boek, mediteer, ga wandelen. Door ontspannende dingen te doen, kunnen verkrampte spieren ontspannen en kom je mentaal tot rust.
- Geef je grenzen aan. Dat houdt in dat je tegen sommige dingen “nee” zult moeten zeggen. Niet gemakkelijk, maar wel nodig. Door duidelijk te zijn over wat je wel en niet kunt, weten anderen wat ze aan je hebben.
- Vraag hulp. Als je veel last hebt van pijn, zul je bepaalde dingen misschien niet meer zelf kunnen doen. Vraag aan familie, buren of vrienden of ze je willen helpen.
- Kijk naar wat je wel kunt. Probeer niet alleen in problemen te denken, maar kijk ook naar mogelijkheden en oplossingen. Ook al heb je chronische pijn, je kunt nog steeds heel veel dingen wel doen.
Bij chronische pijn is cognitieve gedragstherapie een effectief gebleken behandeling. Bij pijn is er vaak sprake van negatieve denkpatronen. In de therapie leer je die denkpatronen om te buigen naar meer helpende gedachten. Indien wenselijk kan DiSofa ook in combinatie met je fysiotherapeut en/of ergotherapeut een gezamenlijk revalidatie-behandelplan opstellen.