Blog-DiSofa-Faalangst-4-tips-om-er-beter-mee-om-te-gaan

11 nov 2019

Faalangst: 4 tips om er minder last van te hebben

Angst voor je rijexamen, stress voor een belangrijke presentatie of spanning voor een sollicitatiegesprek. Het zijn herkenbare situaties waarin een zekere mate van faalangst kunnen voorkomen. Daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog, een beetje angst kan ons in lastige situaties helpen om beter te presteren.

Faalangst

Maar wat als er sprake is van black-outs tijdens een presentatie? Als negatieve gedachten als ‘het lukt me vast niet’ overheersen? Of je heftige lichamelijke angstklachten krijgt, zoals buikpijn, zweten en hartkloppingen? In dat geval beïnvloedt de angst je prestaties nadelig en staat de angst je functioneren in de weg. Faalangst is de angst om fouten te maken, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.

Passieve en actieve faalangst

Faalangst kan op verschillende manieren tot uiting komen.

Er kan sprake zijn van passieve faalangst: je stelt taken uit of vermijdt spannende situaties, om zo geen fouten te maken. Dit vermindert de angst op korte termijn, maar het beperkt ook. Je wereld wordt kleiner, omdat je situaties uit de weg gaat.

Er kan ook sprake zijn van actieve faalangst: in dat geval is er sprake van perfectionisme en hard werken om op die manier te voorkomen dat je fouten maakt. Als dit te ver doorslaat, ligt overbelasting op de loer. De hoge eisen kunnen je opbreken.

Tips tegen faalangst

Gelukkig zijn er tips om faalangst tegen te gaan en er minder last van te hebben:

Bereid je goed voor en stel niet uit

Je kan geneigd zijn om bij faalangst uitstelgedrag te vertonen, maar dat verhoogt de stress. Als je op tijd begint met voorbereiden van een presentatie of verslag, dan zal dit rust geven. Zorg voor een realistische planning en stel haalbare doelen.

Ontspan

Mensen die faalangst hebben, kunnen geneigd zijn veel van zichzelf te vragen, of hard te werken. Zorg voor een goede balans en ontspan ook tussendoor. Denk daarbij aan bijvoorbeeld wandelen, sporten of yoga. Zo zorg je dat je oplaadt en daarna weer meer geconcentreerd aan de slag kan gaan.

Denk positief

Gedachten als ‘ik kan het toch niet’ of ‘ze vinden me vast dom’ kunnen makkelijk de kop opsteken bij faalangst. Maar vaak kloppen de gedachten niet en zorgen ze vooral voor een negatief gevoel. Probeer je te richten op eerdere successen. Het opschrijven van succesmomenten kan hierbij helpen. Ook visualiseren helpt: bedenk stap voor stap hoe jij de taak in je gedachten succesvol uitvoert.

Praat over je angst

Als we in onze eigen gedachten verzeild raken, kan het moeilijk zijn om daaruit te komen. Praten met anderen kan helpen om je gedachten te ordenen en te relativeren. De ander kan je steunen of misschien herkent de ander je klachten wel. Want bedenk; je bent niet de enige met deze klachten.

Merk je dat de faalangst hardnekkig is, of past het bij een reeks van andere klachten, die deel uitmaken van sociale angst of een burn-out? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij DiSofa aan.