De coronacrisis doet een groot beroep op onze mentale flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Ter ondersteuning geven onze psychologen vier tips om een nieuwe balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Drie sleutelwoorden daarbij zijn actie, ontspanning en vriendelijkheid.
1. Balans tussen scherm-tijd en niet-schermtijd
Merk je dat je door het thuiswerken continue naar je beeldscherm zit te turen? Wisselt je aandacht tussen laptop en telefoon, online vergaderen en appjes checken? En geeft dat een gevoel van onrust? Dan kan het effectief zijn om schermtijd en rustmomenten afwisselend in te plannen, zodat je de dag zo prettig mogelijk doorkomt. Bepaal voor jezelf hoe je jouw schermtijd, werktijd en ontspanning wilt indelen. Het volgen van social media kan soms ook dwingend zijn. Het is prima om een dagje later te reageren, of niet. Het bundelen van momenten om te reageren op appjes en mails is ook werkzaam. Plan bijvoorbeeld 3x per dag een half uurtje vrij om e-mails en apps te beantwoorden.
2. Zoek sociaal contact door videobellen
Mensen hebben behoefte aan sociaal contact. Een creatieve manier om je verbonden te voelen andere mensen is videobellen. Programma’s van goede kwaliteit die je daarvoor kan gebruiken zijn Facetime, whatsapp, Zoom, Skype of Vsee. Het is fijn om je naasten te kunnen blijven zien. Bellen met beeld maakt dus een verschil. Daarom raden wij videobellen aan als contactmethode. Is de verbinding slecht? Dan kan het helpen om je device of het programma zelf even opnieuw op te starten.
3. Plan tijd voor ontspannende activiteiten thuis
In deze tijd spenderen we meer tijd thuis dan we gewend zijn. Alhoewel het om aanpassing vraagt, ontstaat er ook de kans om nieuwe vormen van ontspanning uit te proberen. Denk eens aan tekenen, schrijven, lezen, muziek luisteren, het uitproberen van een nieuw recept, een warm bad of douche nemen met een nieuwe douchegel en het kijken van een film of beluisteren van een podcast. Sommige musea bieden nu online tours aan en filmproductiehuizen geven je de kans om (tegen wel of geen betaling) films te zien. Of plan een date-avond met je partner thuis en laat een lokaal restaurant een menu aan huis bezorgen. Zo ondersteun je lokale bedrijven en maak je er iets speciaals van thuis. Tot slot helpen ontspanningsoefeningen om stress los te laten en negatieve gedachtes of gevoelens te verminderen. Apps zoals Headspace bieden een tal van oefeningen of maak gebruik van gratis zelfhulpmodules over angst of somberheid via GGZ NHN.
4. Wees vriendelijk voor jezelf en je emoties
Emoties zoals angst, onzekerheid, verwondering en boosheid kunnen zich in een rap tempo afwisselen in deze periode. Dat kost energie. Je kan je hierdoor ook mentaal minder stabiel voelen. Dat is heel normaal. Probeer daarom vriendelijk voor jezelf te blijven. Als je vriendelijk bent voor jezelf en jouw emoties, gaan ze vaak ook weer voorbij. Bovendien doet jouw vriendelijkheid anderen ook goed. Ruimte maken voor nare gevoelens kan wel lastig zijn. Het volgende geluidsfragment is een 5-minuten-meditatie die je hierbij kan ondersteunen.
5-minuten-meditatie voor meer balans
Wil je meer tips over omgaan met onzekerheid? Bekijk dan het volgende filmpje ‘Coping with Uncertainty’.
Mocht je ondanks deze tips kampen met aanhoudende klachten zoals angst, depressieve gevoelens of stress? Onze psychologen staan graag voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.