Angstklachten

Iedereen voelt zich wel eens angstig. Het voelen van angst kan heel functioneel zijn. Zo waarschuwt het ons tegen dreigend gevaar en voorkomt daardoor dat we in de problemen komen. Als de angst overmatig aanwezig is en ook optreedt in ongevaarlijke situaties kan het ons juist tegenwerken. We spreken van een angststoornis als de angstklachten het dagelijkse functioneren belemmeren of een gevoel van lijden veroorzaken.

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, zoals: 

  • sociale fobie
  • specifieke fobie (angst voor honden bijvoorbeeld)
  • paniekstoornis
  • gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis)

Kenmerkend voor alle angststoornissen is dat je de angst zoveel mogelijk uit de weg gaat en daardoor bepaalde dingen niet meer doet. Dit kan er toe leiden dat je wereld steeds kleiner wordt en je minder plezier uit het leven haalt. Ook houdt deze vermijding jouw angst juist in stand.

Hoe wij angststoornissen behandelen:

Het goede nieuws is dat angststoornissen heel goed te behandelen zijn. In de behandeling leer je hoe je negatieve angstgedachten ombuigt naar positieve, helpende gedachten. Ook leer je stap voor stap hoe je jouw vermijdingsgedrag doorbreekt en de confrontatie met je angst aan kunt gaan. Het doel hiervan is dat jij weer de baas wordt over je eigen angstgevoelens en de dingen weer kunt doen die je eerder niet durfde.

Aan het eind van de behandeling leer je hoe je kunt voorkomen dat de angstklachten weer terugkomen.

Ken jij iemand in je omgeving met angstklachten? Lees ons blog met 5 tips om iemand met een angststoornis te kunnen helpen.

Meer weten over hoe wij werken?