Help ik heb een paniek aanval

09 apr 2019

Help, ik heb een paniekaanval!

Angst en paniek, iedereen heeft daar wel eens last van. Bijvoorbeeld als je de straat oversteekt en plotseling een vrachtwagen op je af ziet komen. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, je zweet, trilt en wordt duizelig. Dat is helemaal niet raar, sterker nog, dat is een hele belangrijke reactie die ervoor zorgt dat je sneller de vrachtwagen kan ontwijken.

Met andere woorden, deze lichamelijke angstreactie is een volledig normale reactie van het lichaam. Op deze manier maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten, waardoor het gevaar kan worden afgewend en de kans op overleving groter is. Dit heet ook wel de ‘fight-or-flight-reactie’.

Paniekaanvallen

Als je niet alleen van een naderende vrachtwagen een angstreactie krijgt, maar ook van andere niet levensbedreigende situaties die leiden tot heftige angst en paniek, is er sprake van overmatige angst. Ook bij paniekaanvallen is dit het geval.

Deze angstaanvallen gaan gepaard met lichamelijke sensaties als hartkloppingen, hyperventilatie, trillen, zweten en duizeligheid. Je bent bang een hartaanval te krijgen, flauw te vallen of de controle te verliezen.

Tips bij een paniekaanval

Heb jij of iemand in je omgeving ook last van paniekaanvallen, dan kunnen onderstaande tips mogelijk helpen:

  1. Een paniekaanval is beangstigend maar niet gevaarlijk

    Tijdens een paniekaanval kunnen lichamelijke sensaties verkeerd geïnterpreteerd worden. Je kan hartkloppingen verwarren met het begin van een hartaanval, of duizeligheid met het idee flauw te vallen. Terwijl deze sensaties in werkelijkheid gerelateerd zijn aan de lichamelijke angstreactie. Door die misinterpretatie word je nog angstiger, en krijg je nog meer last van hartkloppingen en duizeligheid. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel. Als je je hiervan bewust bent, en kan bedenken, dat een paniekaanval heftig is, maar niet gevaarlijk, zal je minder snel in die vicieuze cirkel terecht komen.

  2. Ga vermijding tegen

    Het is heel logisch dat je het liefst de paniekaanvallen niet meer wil meemaken. Soms bestaat vanuit die angst dan ook de neiging om bepaalde plekken te vermijden, waar je eerder een paniekaanval hebt gehad. Dit zorgt eventjes voor minder angst, maar op de lange termijn zal je merken dat de angst alleen maar erger wordt en de drempel om wel weer naar die winkel te gaan, of in de auto of bus te stappen, juist groter wordt. Door wel de bus te nemen of toch de auto te pakken, kan je ervaren dat je angst wellicht niet uitkomt, en zullen de angst en paniek afnemen.

  3. Let op je ademhaling

    Als je een paniekaanval hebt, dan zal je merken dat je een hoge ademhaling hebt of zelfs gaat hyperventileren. Door op je ademhaling te letten, en meer vanuit je buik in plaats van je borst te ademen, kan je de spanning uit je lijf halen. Bovendien zorg je op die manier voor afleiding van de angst. Oefen op een rustig moment met ademhalingsoefeningen. Dit maakt het makkelijker om het ook in te zetten tijdens een paniekaanval.

  4. Praat over je klachten

    Door met anderen te praten over je klachten, kan je je gevoelens ventileren en je gedachten ordenen, en dat helpt. Bovendien kan een luisterend oor en begrip van een ander heel steunend zijn. En bedenk, paniekklachten komen veel voor. Misschien herkent die ander je klachten wel, en merk je wel dat je niet de enige bent, die hier last van heeft.

Heb jij ook last van paniekaanvallen en heb je behoefte aan professionele hulp? Bij DiSofa bieden we behandeling voor paniekklachten. Neem contact op met DiSofa, en kijk wat wij voor je kunnen betekenen.