Voor veel mensen is het ‘nieuwe normaal’ inmiddels een gewoonte. Waar de een zijn of haar oude leventje weer zoveel mogelijk heeft opgepakt, is er ook een groep mensen die zich door de hele crisis juist gespannen, onzeker of angstig voelt door het coronavirus. Er kan bijvoorbeeld angst zijn voor een tweede golf van besmettingen, de angst om zelf alsnog ziek te worden, de angst om kwetsbare dierbaren te verliezen, of onzekerheid over hoe anderen met de regels en voorschriften omgaan. Ook kan het zijn dat eerdere angstklachten weer de kop opsteken. Juist omdat er ook een groep mensen is die zich helemaal geen zorgen (lijkt te) maken, kunnen deze gevoelens en angsten je extra onzeker maken.
Mensen vinden het vaak vervelend om zich angstig of onzeker te voelen en gaan dit gevoel het liefst uit de weg maar het is een normale reactie van het lichaam. Bij onze verre voorouders zorgde dit ervoor dat we alert waren op dreiging en na een gevaarlijk incident zorgde het evalueren ervoor dat je een volgende keer nog beter kon reageren op het gevaar. Heel functioneel dus! Ook bij de huidige omstandigheden kan het zelfde patroon ontstaan, maar is het even functioneel? Of maakt het je juist overalert, onrustig en paniekerig waardoor het leven in het ´nieuwe normaal´ overschaduwd wordt door angst?
Wat in deze omstandigheden helpend kan zijn (gebaseerd op ACT methodiek):
- Realiseer je dat je gevoelens van onrust, alertheid en verhoogde kans op paniek hele menselijke en natuurlijke reacties zijn en dat ze geen kwaad kunnen. Probeer ze er te laten zijn zonder je er tegen te verzetten. Je zult merken dat deze gevoelens ook weer zullen verdwijnen, als een natuurlijke golfbeweging. Je verzetten tegen deze gevoelens maakt het vaak erger, net alsof je een bal onder water probeert te houden. Dit zal je even lukken maar uiteindelijk spat de bal weer omhoog. Als je je gevoelens er kunt laten zijn dan kost het je minder energie.
- Focus je op dingen waar je invloed op hebt en die zorgen voor voldoening, plezier of afleiding. Als je je gespannen voelt dan is de neiging groot om alle aandacht daarop te richten en energie te steken in het laten verdwijnen van deze gevoelens. Echter hierdoor hebben we vaak te weinig aandacht voor hetgeen om ons heen gebeurt. Het is beter om onze aandacht te richten op de dingen waar we wel controle over hebben, bijvoorbeeld activiteiten doen die we leuk of nuttig vinden. Probeer hierbij bewust de aandacht op de activiteit te richten in plaats van op de angstige gedachtes.
- Probeer je aan de richtlijnen en voorschriften ten aanzien van hygiëne en veiligheid te houden om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Praat hier ook over met anderen, zodat je hier een goede balans in weet te vinden en je niet te star bent waardoor het je extra angstig maak. Het kan helpend zijn om binnen het gezin of de familie afspraken te maken over deze regels en voorschriften. Laat hierin niet alleen jouw eigen angst regeren maar bespreek wat je hierin ook kan loslaten.
- Zijn er situaties of plekken waar je angst de controle overneemt? Ga je angst in kleine stapjes te lijf en merk hoe je brein deze angst steeds beter zal kunnen verdragen. Voel je hierbij paniek opkomen probeer dan te denken aan de golfbeweging die emoties maken. De paniek zal vanzelf weer zakken. Het voelt wellicht alsof je de paniek niet kunt verdragen maar je zult zien dat je dit aankan. Verder kunnen ademhalingsoefeningen of mindfulness hierin heel helpend zijn (bijvoorbeeld van de VGZ APP).
- Dr Russ Harris (auteur van de Happiness trap) heeft een animatiefilmpje gemaakt waar de relatie tussen angst en het coronavirus op een prettige manier uitgelegd wordt en tips worden gegeven hoe je weer de controle over je eigen leven op kan pakken.
Heb je het idee dat de angsten de overhand blijven houden en je er geen grip over kan krijgen? Neem dan gerust contact op met DiSofa voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.