Blog emigreren met kinderen: tips om ze voor te bereiden

10 okt 2019

Emigreren met kinderen: ze zijn zo flexibel, toch?

Wanneer kinderen emigreren naar het buitenland kan dat best ingrijpend voor ze zijn.  Een goede voorbereiding als je met kinderen naar het buitenland verhuist is het halve werk!

Kinderbrein van baby tot puber

Laten we ons eerst even verdiepen in het kinderbrein waarin we een onderscheid kunnen maken in ontwikkelingsfases:

Baby’s/dreumesen

Zij kunnen het nog niet overzien en verwoorden hoe ze zich erbij voelen. Maar ze voelen vaak wel aan dat er iets veranderen gaat en ze begrijpen ook meer dan je denkt!

Peuters/kleuters

kunnen zich er vaak pas een voorstelling van maken als ze er zijn. Zij hebben nog onvoldoende tijdsbesef om zich te realiseren dat emigreren langer is dan een vakantie. Soms hebben ze daardoor na een tijdje ineens even een terugval (nachtmerries, zindelijkheid, emoties).

Basisschool kinderen

zullen zich al eerder realiseren wat een impact de verhuizing heeft. Zeker als ze nog niet weten wat ervoor in de plaats komt kan heel heftig voor ze zijn met alle emoties die daarbij kunnen horen (boosheid, verdriet, angst).

Pubers

Voor pubers kan een emigratie heel pittig zijn omdat ze vaak al zeer hechte vriendschappen hebben. Verzet, boosheid, frustratie kunnen emoties zijn die bij pubers gezien worden.

Tips ter voorbereiding emigreren met kinderen

  • bereid je kinderen goed voor. Bij jonge kinderen kort van tevoren, omdat ze het anders niet goed kunnen overzien. Oudere kinderen, zeker pubers kun je betrekken in belangrijke beslissingen (huis, inrichting, school etc). Uiteraard wel binnen de marges van de mogelijkheden zodat dit niet (ook) een strijd wordt.
  • het is goed mogelijk dat het informeren van de kinderen een slechtnieuwsgesprek is. Ook al ben je zelf razend enthousiast, voor veel kinderen is emigreren echt slecht nieuws. Dus neem daar de tijd voor en incasseer de eerste reactie/ teleurstelling. Informeer kinderen het liefst als ze erna/ de dag erna de tijd hebben om aan het idee te wennen. Voor kinderen is het vaak ook prettig als je helpt om het aan vrienden/ school te vertellen en (voor hen) belangrijke volwassenen zelf al inlicht.
  • er zijn verschillende boekjes over verhuizingen, zeker voor jongere kinderen is dit wellicht prettig.
  • maak een visualisatie van hoe hun leven eruit zal komen te zien (bv foto’s, plaatjes). Dit kan hen ook helpen om aan anderen te laten zien wat er komen gaat.
  • verdiep je in leuke activiteiten/ voordelen van het land waar je naartoe gaat. Dit kan voor kinderen iets zijn om naar uit te kijken.
  • afscheid nemen: trakteren en/of een afscheidsfeest, hoe intensief dit vaak ook voor jezelf is in een hectische fase van verhuizing: het helpt kinderen als hier aandacht voor is.
  • emoties: praat met je kinderen over hun emoties. Zie het als een rouwproces, ze moeten afscheid nemen van hun vertrouwde leefwereld. Dat is niet (altijd) leuk. Deze gevoelens heb je wellicht zelf ook? Deel ze dan gerust, dan voelen ze zich hier minder alleen in. Sluit wel positief af door te benadrukken wat er wel leuk is aan de nieuwe woonomgeving, dat ze niet de enige zijn die dit meegemaakt hebben en dat het over een tijdje anders zal voelen.
  • laat kinderen zelf hun koffer of doos inpakken en pak dit (waar mogelijk) ook als eerste uit. Herkenbaarheid in de nieuwe slaapkamer (dekbed, knuffels, speelgoed) helpt kinderen om sneller gewend te raken.
  • neem (waar mogelijk) in de eerste periode de tijd om samen met de kinderen de omgeving te verkennen.
  • Skype of facetime met vriendjes/ familie uit Nederland.
  • neem de kinderen mee naar publieke plekken waar kinderen komen. Met name als er een andere taal wordt gesproken. Voor veel spel heb je geen taal nodig, dus is het een prettige manier voor kinderen om contact te maken.
  • voor pubers is social media heel belangrijk. Zij zullen minder dan jonge kinderen in een speeltuin met andere kinderen gaan spelen dus hebben dit medium nodig om sociale contacten te onderhouden. Maak er uiteraard wel afspraken over en combineer het met uitjes buitenshuis.
  • nieuwe school: ga alvast een keer kijken en/of plan een kennismakingsmoment. In de eerste periode zal het heel spannend zijn. Zorg voor momenten om naar uit te kijken (een leuk uitje, iets lekkers na schooltijd etc).

Naast de zorg voor je kinderen ben je er zelf ook nog, want ook voor volwassenen is een emigratie heftig! Het is dan ook belangrijk om oog te hebben voor je eigen emoties (heimwee, teleurstelling, frustratie). Heb je hier hulp bij nodig? Maak dan gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek bij DiSofa!