Als iemand in de je directe omgeving komt te overlijden, dan is dat behoorlijk ingrijpend. Je mist je dierbare en ik weet uit ervaring dat je misschien denkt dat je nooit meer zult kunnen genieten van het leven. Misschien ga je wel aan alles twijfelen.
Ik werd zelf redelijk jong weduwe. Mijn partner overleed plotseling toen ik 45 jaar was. We waren twaalf jaar samen en hadden een dochter van tien jaar oud. Mijn leven stond ineens op zijn kop en zowel mijn dochter als ik kwamen in een emotionele achtbaan terecht. Beide hebben we geknokt om eruit te komen. En allebei zijn we daar sterker van geworden.
Andere vormen van rouw
Rouw komt niet alleen voor bij het verlies van een dierbare. Ook als je relatie of huwelijk op de klippen loopt, je kind de deur uitgaat om op eigen benen te gaan staan, je gezondheid achteruit gaat of wanneer je je baan verliest, kan er sprake zijn van een rouwreactie. Rouw is geen ziekte. Het is aanpassen aan een verlies. Dingen die vanzelfsprekend leken, zijn dat ineens niet meer.
Hoewel rouw voor iedereen anders is, zijn er ook overeenkomsten. Psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft hier onderzoek naar gedaan en onderscheidde vijf fasen van rouw.
Rouwen, hoe doe je dat?
Een kant-en-klaar recept hoe je moet rouwen, bestaat niet. Een quick fix ook niet. Onderstaande tips kunnen je wellicht wel helpen om door de eerste periode te komen:
- Accepteer dat je in de rouw bent. Je mag verdrietig zijn. Je mag je soms terugtrekken en je hoeft even niet zo veel zin te hebben om leuke dingen te gaan doen met anderen.
- Deel je verdriet. Door erover te praten kun je het verlies een plek geven.
- Gun jezelf de tijd. Het hoeft niet snel. Je zult beslist mensen tegenkomen die vinden dat je na een paar maanden klaar moet zijn met rouwen. Bedenk je dat voor het rouwproces geen tijd staat.
- Probeer mindful in het leven te staan. De zon schijnt buiten ook voor jou. Probeer de warmte van de zon op je gezicht te voelen. Probeer de schoonheid van een bloem te zien. Drink je kopje thee of koffie met aandacht. En merk op dat gevoelens van rouw niet de hele dag in dezelfde intensiteit aanwezig zijn.
Wanneer zoek je hulp?
In sommige gevallen kan rouw omslaan in depressie. Het kan ook zijn dat het overlijden een traumatische ervaring voor je is geweest met angstklachten of slaapproblemen tot gevolg. In dat geval is behandeling gewenst. Wij kunnen je in het proces begeleiden, een luisterend oor voor je zijn, en met behulp van cognitieve gedragstherapie samen kijken naar je overtuigingen en experimenteren met nieuw gedrag. Neem vrijblijvend contact met ons op!