Problemen om in slaap te komen, iedereen heeft er wel eens last van. Wakker liggen voor die belangrijke presentatie, of na een hele hectische dag de slaap niet kunnen vatten. Als dat een enkele nacht gebeurt, is er niets aan de hand. Maar als er sprake is van structureel slecht slapen, dan kan je last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen of somberheid.
Gelukkig zijn slaapproblemen vaak goed te verhelpen met het verbeteren van de slaapgewoonten. DiSofa geeft je vijf tips voor een betere nachtrust:
Tip 1
Houd een regelmatig slaapritme aan. Dat wil zeggen dat je elke dag ongeveer op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Zo weet je lichaam op den duur waar het aan toe is. Doe bovendien geen dutjes overdag, want dan is de kans weer groter dat je ’s avonds niet in slaap kan komen.
Tip 2
Bouw ’s avonds je activiteiten af. Als je een hectische dag hebt, en ook in de avond een druk programma afdraait, dan is de kans groot dat je in bed nog gaat liggen piekeren, of dat de gebeurtenissen van de dag in je hoofd de revue passeren. Vermijd enkele uren voor je gaat slapen zoveel mogelijk prikkels: gebruik geen beeldschermen (televisie en de telefoon), ga niet intensief sporten en voer geen moeilijk telefoongesprek. Ontspannende activiteiten als yoga, een bad nemen of een boek lezen kunnen juist wel helpen om je lichaam in de ‘rust-modus’ te krijgen.
Tip 3
Beperk eten en drinken in de avond. Het eten van zware maaltijden enkele uren voor je naar bed gaat beïnvloedt je slaap. En veel drinken zorgt ervoor dat je ’s nachts naar het toilet moet. Vermijd dit dus zoveel mogelijk. Hoewel alcohol ’s avonds ervoor kan zorgen dat je sneller inslaapt, word je vaker wakker en slaap je onrustiger. Pas hier dus ook mee op! En ook cafeïnehoudende producten als koffie, (gewone) thee en cola en chocola kan je beter matigen, omdat dat juist stimulerend werkt.
Tip 4
Zorg voor een fijne slaapomgeving. Een rustige slaapkamer met zo min mogelijk afleiding helpt je om beter in te slapen. Zorg dat je kamer donker is en op een juiste kamertemperatuur. Tenslotte, gebruik je slaapkamer alleen voor slapen en seks. Als je toch lang ligt te woelen, dan is het beter om even uit je bed te gaan en iets ontspannends te gaan doen, zoals lezen of een rustig muziekje luisteren om na een kwartiertje weer naar bed te gaan.
Tip 5
Maak je niet druk over het wakker liggen. Als je niet in slaap kan komen, kan je ook negatieve gedachten krijgen over je slaapproblemen. En dat zorgt ervoor dat je nog minder snel kan in slaap kan komen. Het is dus zaak om die gedachten los te laten. Maar hoe doe je dat? Probeer eens een ‘paradoxale gedachte’ uit, en denk: ‘Ik wil wakker blijven’. Klinkt gek, maar het helpt wel!
Merk je dat jouw slaapproblemen hardnekkig zijn, of samengaan met andere klachten als somberheid en angst? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Lees op de pagina Behandelingen wat DiSofa voor je kan betekenen.