De één droomt al zijn hele leven over wonen in het buitenland, de ander zet schoorvoetend de eerste stappen over de grens. Hoe je het ook wendt of keert, emigreren naar het buitenland is een gebeurtenis met een grote impact op je leven. Los van de praktische dingen die je moet regelen, valt er op emotioneel gebied ook aardig wat te ‘regelen’. Want hoe ga je om met de emotionele gevolgen van een verhuizing naar het buitenland? Onze psychologen (die zelf ook zijn geëmigreerd naar het buitenland) geven je 3 tips.
Emigreren kost energie
Als je verhuist naar het buitenland, komt er veel op je af. Grote kans dat je in de eerste maanden overprikkeld raakt door alle nieuwe indrukken. Vaak voelen mensen zich moe, gespannen of somber. Het leren van een nieuwe taal, je weg vinden in de omgang met je nieuwe buren of collega’s en het eindeloos zoeken naar producten in de lokale supermarkt; het zijn maar drie voorbeelden die meer energie en tijd kosten bij emigreren dan je van jezelf gewend bent. Die nieuwe indrukken moet je kunnen verwerken. Vaak zijn mensen echter geneigd om zo snel mogelijk alles op de rit te krijgen, waardoor je uitgeput raakt. Neem daarom de tijd om te acclimatiseren en leg de lat niet direct te hoog. Emigreren kost energie.
Neem de tijd voor afscheid
En dan komt je vertrek ineens dichtbij. Hoe ga je afscheid nemen? ‘Ik ben heel slecht in afscheid nemen’ of ‘Afscheid nemen is niets voor mij’ zijn veel gehoorde uitspraken. Sommige mensen zouden afscheid nemen het liefst volledig overslaan. Op de korte termijn vermijd je daarmee pijnlijke gevoelens en begin je direct met het nieuwe avontuur. Voor een gezond verwerkingsproces van emigratie naar het buitenland is het echter wel belangrijk om tijd te nemen voor afscheid. Je staat daardoor stil bij zowel de positieve als negatieve gedachtes en gevoelens die emigreren met zich mee brengt. Dit helpt je in het verwerken van de emotionele impact die emigreren in meer of mindere mate met zich mee brengt. Bovendien geef je familie of vrienden ook de ruimte om afscheid van jou te nemen, iets waar een ander soms juist wel behoefte aan heeft. Vind je afscheid nemen moeilijk? Hou het dan klein of bespreek met iemand uit je omgeving hoe je dit zou kunnen invullen, maar maak er wel tijd voor.
Verdrietig zijn en heimwee hebben is oké
Emigreren gaat samen met afscheid nemen. Alhoewel de één zijn Hollandse leven makkelijker kan loslaten dan de ander, brengt emigreren niet alleen avontuur en plezier met zich mee. Relaties met familie of vrienden kunnen veranderen. Op je nieuwe bestemming kan je je eenzaam voelen en denk je wellicht met weemoed terug aan de spontane koffie met de buurvrouw of de gezelligheid van vriendinnen om je heen. Familie en vrienden zullen je niet altijd begrijpen of snappen wat je doormaakt. Hierdoor kan je je somber of verdrietig voelen. Veel mensen vinden echter dat ze niet verdrietig mogen zijn, omdat ze zelf hebben gekozen voor het emigreren naar een ander land. Een gedachte waardoor je je niet beter gaat voelen. Die gedachte is dan ook niet realistisch. Het zijn normale emoties die passen bij de veranderingen die je doormaakt tijdens een emigratieproces. Het is dus oké om heimwee te hebben en verdrietig te zijn. Neem daarom de tijd om te rouwen, uit je emoties bij anderen en zoek afleiding in activiteiten door leuke dingen te doen. Emoties komen èn gaan.
Wat kunnen wij voor je doen?
Heb je ondanks bovenstaande tips last van aanhoudende somberheid of spanningsklachten nu je bent geëmigreerd en in het buitenland woont? DiSofa biedt online behandeling voor Nederlandstalige cliënten – wereldwijd en 24/7. Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.